Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 6 plastrów ananasa ( z puszki)
- 12 oliwek nadziewanych papryką
Marynata
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso pokroić w równą kostkę, ułożyć w salaterce, zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na noc lub co najmniej na 3-4 godziny. Wyjęte z marynaty mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe na przemian z oliwkami i kawałkami ananasa. Piec na ruszcie lub na oleju po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia skrapiać marynatą. Po upieczeniu posolić. Podawać z ryżem na sypko.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Posmarować chrzanem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]