Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 15 dag szynki wędzonej, gotowanej
- sok z ½ cytryny
- łyżeczka miodu
- 2-3 gałązki szałwii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Układać na ruszcie i piec po 2-3 minuty z każdej strony. Szynkę pokroić na cienkie plasterki, a potem na paski szerokości około 3 cm. Każdy pasek zwinąć w rulon, owinąć listkiem szałwii. Na szpadki szaszłykowe nabijać na przemian złożony na pół podpieczony kawałek koniny i owinięty szałwią rulonik szynki. Całość oprószyć solą i pieprzem, piec na ruszcie jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostki o boku 3 cm. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Cukinię umyć […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kostki o boku 4 cm, […]