Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- cebula
- 3 łyżki masła
- łyżka oliwy
- 5 pieczarek
- 3 łyżki startego ostrego sera żółtego
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, obraną cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub płaskim nożem formować okrągłe, płaskie sznycle. Panierować w mące i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor. Sporządzić nadzienie: pieczarki przepuścić przez maszynkę i udusić na łyżce masła. Ostudzić, połączyć z pozostałym masłem oraz serem na jednolitą masę. Układać kupki nadzienia na sznyclach. Włożyć do rondla, podlać winem i dusić 15-20 minut. Podawać z frytkami lub ziemniakami purée oraz marchewką z groszkiem albo kalafiorem pod beszamelem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. […]
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]