Składniki
- 1 kg karkówki końskiej
- 2-3 cebule
- łyżka śmietany (18%)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. Obraną i opłukaną cebulę pokroić w półplasterki, zaś obrany czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć. Odłożyć na miseczkę, a na tłuszcz położyć plastry mięsa i usmażyć z obu stron do zrumienienia. Gdy mięso się już podsmaży, dołożyć do niego cebulę i czosnek, zalać szklanką wody, przykryć pokrywką i dusić około godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu uzupełniając wrzącą wodą, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je ostrożnie na talerz. Mąkę rozetrzeć z łyżką śmietany i wodą, zmieszać z pozostałym na patelni sosem. Dodatkowo przyprawić do smaku papryką, pieprzem i solą. Włożyć do sosu karkówkę i poddusić 4-5 minut. Podawać z ziemniakami z wody i sezonowymi surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą, […]
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]