Składniki
- 4 plastry polędwicy końskiej (ok. 60-70 dag)
- 4 małe cebule
- łyżka oliwy
- szklanka wina białego wytrawnego
- 5 dag masła
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól
Sposób przygotowania
Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Brytfannę wysmarować oliwą, włożyć mięso i wstawić na 10 minut do piekarniku nagrzanego do 220-230°C. Wyjąć, przewrócić tournedos na drugą stronę, dodać masło, pokrajane w ćwiartki cebule, białe wino oraz pieprz ziarnisty. Wstawić na 15 minut do średnio nagrzanego piekarnika. Wyjąć tournedos, sos przetrzeć przez sito; jeżeli za rzadki – odparować. Podawać z frytkami, sałatką z kapusty z sokiem pomarańczowym oraz zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie wysmarowanej oliwą umieścić mięso i piec w temperaturze 200-220°C przez […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą brytfannie umieścić mięso i piec przez 60 minut, często […]
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]