Składniki
- 60 dag szpondra lub łaty końskiej
- 3 jajka
- cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- śledź solony (2 połówki matiasa)
- 3-4 łyżki startego ostrego sera żółtego
- szklanka sosu beszamelowego
- litr bulionu mięsnego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować farsz: 2 jajka ugotować na twardo, obrać i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, pozostałym jajkiem oraz tartą bułką namoczoną w mleku i odciśniętą; doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować z masy śledziowej niezbyt duże paluszki, oblepić warstwą mięsa, wrzucać na gotujący się bulion. Gotować 15-20 minut. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, zalać sosem beszamelowym, posypać obficie tartym żółtym serem i zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz zestawem surówek, kwaszonym ogórkiem lub mizerią ze szczypiorkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso pokrajać w paski. Warzywa – z wyjątkiem kapusty – w talarki. Wrzucić mięso do wrzącej osolonej […]
- Jarzyny drobno poszatkować. Opłukane i osuszone mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżką masła, włożyć mięso, […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]