Składniki
- 60 dag wątroby ze źrebięcia
- 2 kwaśne jabłka
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 10 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do rondelka, dodać obrane i pokrajane w plasterki jabłka, doprowadzić do zagotowania. Przed podaniem posypać wątrobę solą i pieprzem. Wątróbki podawać na gorąco z ziemniakami purée i zestawem surówek albo kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórę, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy; […]
- Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]
- Wątrobę pokrajać na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć 2-3 […]