Składniki
- 60 dag koniny bez kości (np. zrazowa)
- 20 dag cebuli
- 20 dag strąków papryki
- łyżka oleju
- 2 łyżki suszonych przypraw ziołowych (majeranek, estragon)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego (lub przyprawy maggi)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć pokrajać na płaty w poprzek włókien i zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Każdy płat natrzeć drobno posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozkruszonymi ziołami i utłuczonymi goździkami. Cebulę obrać, opłukać. Jedną posiekać jak najdrobniej, rozłożyć równomiernie na płatach mięsa, oprószyć pieprzem i zwinąć w ścisłe ruloniki. Pozostałą cebulę pokrajać w piórka i razem ze zrazami podrumienić na patelni. Przełożyć do rondla, posolić, podlać wrząca wodą i sosem sojowym, dodać liść laurowy. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Strąki papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokrajać w makaronik, posolić, dodać do podduszonego mięsa. Udusić do miękkości, uzupełniając płyn w miarę potrzeby wrzącą wodą. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, obkładając papryką z cebulą i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami purée, warzywami lub surówkami oraz sosem pomidorowym.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]
- Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]