Składniki
- 1 kg mięsa z szyi końskiej
- ½ kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki piwa jasnego
- 5 łyżek smalcu
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Cebulę pokrojoną w talarki przesmażyć na 2 łyżkach smalcu i wraz z tłuszczem przełożyć do mięsa. Zalać piwem, dodać koncentrat i przyprawy. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać zasmażkę sporządzoną z łyżki smalcu i mąki. Podawać potrawę posypana posiekana natką oraz z makaronem, kładzionymi kluskami lub kopytkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, obraną cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]
- Mięso ze słoniną przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, paprykę, pieprz oraz sól; dokładnie wymieszać. Rokfor utrzeć […]