Składniki
- 1 kg mięsa z szyi końskiej
- ½ kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki piwa jasnego
- 5 łyżek smalcu
- tymianek
- posiekana natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Umyte mięso pokroić w kostkę i usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Cebulę pokrojoną w talarki przesmażyć na 2 łyżkach smalcu i wraz z tłuszczem przełożyć do mięsa. Zalać piwem, dodać koncentrat i przyprawy. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać zasmażkę sporządzoną z łyżki smalcu i mąki. Podawać potrawę posypana posiekana natką oraz z makaronem, kładzionymi kluskami lub kopytkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Z opłukanego i osuszonego mięsa wykrajać 8 plastrów mięsa. Pobić dokładnie na wilgotnej desce maczanym w wodzie tłuczkiem. Osolić, oprószyć […]
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]