Składniki
- 1 kg polędwicy lub antrykotu końskiego
- 5 dag oliwy
- 6 pieczarek
- cebula
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 2 dag masła
- 1-2łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, dusić grzyby i cebulę na małym ogniu. Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć przygotowane plastry mąką i solą. Rozgrzać oliwę i na silnym ogniu smażyć zrazy po 2-3 minuty, aby mięso ładnie się przyrumieniło. Przełożyć mięso do rondla, podlać tłuszczem ze smażenia, dodać pieczarki. Dusić zrazy, aż będą prawie miękkie, a wtedy wyjąć i ułożyć na żaroodpornym półmisku. Do sosu dodać masło, zagotować, wlać śmietanę i lekko podgrzać. Gdy sos będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Zalać zrazy na półmisku sosem, posypać natką, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Podawać z kładzionymi kluskami, makaronem lub frytkami oraz z zestawem surówek, mizerią ze śmietaną, surówką z pomidorów albo kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]