Składniki
- ½ kg łopatki końskiej (bez kości)
- 8-10 dag wędzonej szynki
- 2 łyżki smalcu
- 4 orzechy włoskie (bez łupin)
- 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego
- 4 łyżki zmielonej papryki konserwowej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cukier
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć mięso przyprawami i obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Następnie podlać winem i dusić do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić ukośnie w poprzek włókien na porcje. Do sosu z duszenia dodać rozdrobnione orzechy oraz paprykę. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Włożyć pokrajane mięso i dusić jeszcze 4-5 minut. Podawać potrawę posypaną posiekaną natką pietruszki wraz z frytkami, zieloną sałatą ze śmietaną oraz surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte mięso osuszyć i zmielić, stosując największe oczka w maszynce. Obrane i pokrojone cebule zrumienić na oliwie. Dodać mięso i […]
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać […]