Składniki
- 20 dag łaty lub szpondra końskiego
- 10 dag wędzonego boczku
- 70 dag kapusty brukselki
- litr wywaru jarzynowego
- jajko
- ½ szklanki tartej bułki
- 2-3 łyżki mleka
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso wraz z boczkiem przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać masę mięsną z jajkiem, tartą bułka namoczoną w mleku i odciśniętą, solą, pieprzem oraz papryką. Brukselkę ugotować w wywarze jarzynowym. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Łyżką maczaną w gorącej wodzie kłaść na wywar masę mięsną. Gdy „kluski” mięsne się ugotują, dodać do zupy przetartą brukselkę oraz drobno roztarty majeranek. Zagotować, uważając, aby zupy nie przypalić. Podawać z grzankami lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]
- Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]