Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- cebula
- 2-3 pomidory
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 ziemniaki
- 4 plasterki boczku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć. Wywar odcedzić, włożyć obrane warzywa i ugotować, po czym wyjąć z wywaru. Boczek pokrajać w grubą kostkę, pomidory – w ćwiartki, paprykę – w paseczki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokrajać w kostkę. W rondlu zrumienić boczek, dodać pomidory i paprykę, dusić podlewając wywarem. Wlać zawartość rondla do wywaru, dodać ziemniaki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem; podawać w miseczkach, do których włożyć po kawałku mięsa z rosołu.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]