Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- seler
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- cebula
- 2 ziemniaki
- 20 dag szczawiu
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- łyżka masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć. Włożyć do wywaru obrane warzywa i gotować do miękkości. Wywar odcedzić. W rondelku stopić masło, dodać opłukany szczaw i dusić, aż woda prawie całkowicie odparuje. Przetrzeć zawartość rondelka przez sito, połączyć z wywarem jarzynowym. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokrajać w kostkę, rozłożyć na talerze, dodać do każdej porcji 1-2 łyżki śmietany i zalać wrzącą zupą. Podawać natychmiast. Do każdej porcji dodać pokrajane w kostkę mięso oraz ugotowane na twardo jajko.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do 2-3 litrów wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować ok. 90 minut, a […]
- Opłukane mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez 1½ godziny, a gdy mięso będzie miękkie, […]