Składniki
- 60 dag pręgi lub łaty końskiej
- 2 cebule
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki mleka
- 10 dag tartego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 2 kostki smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w mleku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Starty chrzan wymieszać z masłem. Formować małe kulki o średnicy ok. 2 cm, oblepiając je centymetrową warstwą masy mięsnej. Wrzucać na wrzący smalec i wyjmować, gdy staną się jasnobrązowe. Podawać z makaronem spaghetti lub ryżem, polane sosem chrzanowym, pomidorowym, grzybowym, z zestawem surówek lub kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do […]
- Na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy opłukane i osuszone mięso pokrajać w małe kostki, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]