Składniki
- 60 dag łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- 2 cebule
- 5 dag oliwy
- 2 dag masła
- 2-3 łyżka tartej bułki
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać jajko, wsypać tartą bułkę, podlać 2-3 łyżkami zimnej wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolita masę. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie kotlety. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebulę pokrajać w zapałkę, dodać do smażących się kotletów. Pod koniec smażenia na każdym kotlecie położyć wiórek masła. Przykryć na chwilę patelnie, aby masło stopiło się i wsiąkło w kotlety. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią ze szczypiorkiem, albo z kalafiorem lub brukselką polaną masłem z bułeczką.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]