Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- ½ szklanki oleju
- 3-4 cebule
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić dokładnie drewnianym tłuczkiem. Uformowane okrągłe befsztyki oprószyć pieprzem. Złożyć befsztyki jeden na drugi i w misce odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę pokrajaną w cienkie talarki, odłożyć. Następnie na pozostałym tłuszczu smażyć po obu stronach befsztyki 1-2 minuty, poruszając nimi od czasu do czasu, posolić. Mięso powinno być w środku różowe. Podawać obłożone usmażoną cebulą wraz z białym pieczywem, frytkami lub ziemniakami purée.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Ze zmielonego mięsa, jajka i przypraw sporządzić masę. Formować cienkie kiełbaski i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na smalcu na […]
- Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości […]