Składniki
- 25 dag koniny (np. z łopatki)
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 parówki
- 4 zielone papryki
- 3 cebule
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać w plasterki, cebulę w talarki, a paprykę – w paski. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, paprykę, boczek, cebulę, parówkę, mięso… Piec na ruszcie lub mocno rozgrzanym tłuszczu 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać z frytkami i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w […]

