Składniki
- 25 dag koniny (np. z łopatki)
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 parówki
- 4 zielone papryki
- 3 cebule
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać w plasterki, cebulę w talarki, a paprykę – w paski. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, paprykę, boczek, cebulę, parówkę, mięso… Piec na ruszcie lub mocno rozgrzanym tłuszczu 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać z frytkami i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Posmarować chrzanem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć […]
- Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na […]
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]