Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 12 dag boczku lub słoniny
- 8 dag tłuszczu
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 25 dag ogórków kwaszonych
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. Układać na plastrach mięsa boczek i ogórka, zawinąć i obwiązać nitką. Zrazy oprószyć mąką oraz solą, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Wyjąć zrazy, sos podprawić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć pokrajać na płaty w poprzek włókien i zbić starannie tłuczkiem maczanym w […]
- Opłukane i osuszone mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę obrać i poszatkować, natkę pietruszki posiekać. Mięso i boczek […]