Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 25 dag solonej słoniny
- 20 dag pieczarek
- 3 cebule
- 2 kwaszone ogórki
- 2-3 łyżeczki przypraw (majeranek, kminek, suszony czosnek)
- 3 łyżki smalcu
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z przyprawami i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster słoniny, krążek cebuli, połówkę pieczarki, plasterek ogórka, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na rozgrzanym smalcu po 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia posypać przyprawami i osolić. Podawać z ryżem na sypko i surówką z pomidorów i szczypiorku.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]
- Przygotować zalewę: czosnek obrać zmiażdżyć i połączyć z olejem oraz octem. Mięso i boczek umyć, osączyć i pokroić w dużą […]
- Mięso opłukać, pokroić na kawałki. Posmarować chrzanem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć […]