Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 25 dag wędzonego boczku
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 3 łyżki przypraw (szałwia, liść laurowy, papryka mielona, pieprz)
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Boczek pokrajać w plasterki, cebulę i pomidory (po zdjęciu skórki) w krążki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, krążek cebuli, plasterek boczku, krążek pomidora, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na grillu 8-10 minut. Podawać z ryżem na sypko, kwaszonym ogórkiem lub surówką z porów.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]