Składniki
- 1 kg antrykotu końskiego
- 10 dag margaryny
- 5 dag masła
- 2-3 łyżki mąki
- przyprawa warzywna (np. vegeta)
- sól
Sposób przygotowania
Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić na 24 godziny do lodówki na dolną półkę. Następnie naciąć wzdłuż kręgosłupa i odpiłować go po linii nacięcia mięśni. Podciąć mięśnie ostrym, małym nożem wzdłuż żeber, pozostawiając tylko przyrośnięte do mięsa kostki od stawu, którym żebro jest połączone z kręgosłupem. Kość żebrową oskrobać, mięso pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, wyrobić nożem i ręką, nadając mu kształt owalny, grubości ok. 1½ cm. Oprószyć solą i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, szybko obsmażyć na rumiano, dodać masło, zrumienić. Podawać z frytkami, kalafiorem z masłem i bułką tartą, surówką z pomidorów lub cykorii.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę, cebulę bardzo drobno poszatkować. Wyrobić oba składniki na jednolitą masę, dodając soli […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać jajko, wsypać tartą bułkę, podlać 2-3 łyżkami zimnej wody, doprawić do […]
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]