Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 3 cebule
- 6 dag smalcu
- łyżka mąki pszennej
- 4 pomidory
- 2 łyżki octu (3%)
- łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na 30-32 kawałki, nadając im przez pobicie tłuczkiem maczanym w wodzie kształt krążków o grubości około ½ cm. Cebulę drobno posiekać. Układać mięso w misce, przesypując je posiekaną cebulą, mielonym pieprzem, lekko skrapiając octem i pozostawiając pod przykryciem w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Na szpadki szaszłykowe nabijać po 6-8 kawałków mięsa, usunąwszy z niego cebulę i oprószywszy mąką. Smażyć przez 3-4 minuty na silnie rozgrzanym tłuszczu, aby z wierzchu były zrumienione, a wewnątrz różowe. Pod koniec smażenia osolić. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem z frytkami, zieloną sałatą ze śmietaną lub fasolką szparagową.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso umyć, osączyć, pokrajać w kostkę (o boku 4 cm). Czosnek utrzeć z solą, cebulę pokrajać w cienkie plasterki. Mięso […]
- Opłukaną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Sok z cytryny wymieszać z miodem, posmarować mięso, odstawić na godzinę […]
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]