Składniki
- 25 dag koniny (np. z łopatki)
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 parówki
- 4 zielone papryki
- 3 cebule
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać w plasterki, cebulę w talarki, a paprykę – w paski. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, paprykę, boczek, cebulę, parówkę, mięso… Piec na ruszcie lub mocno rozgrzanym tłuszczu 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać z frytkami i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]
- Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć […]