Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 4 plastry boczku
- seler
- 4 ząbki czosnku
- ½ kg pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- ½ kostki bulionowej
- papryka
- 2 liście laurowe
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Z opłukanego i osuszonego mięsa wykrajać 8 plastrów mięsa. Pobić dokładnie na wilgotnej desce maczanym w wodzie tłuczkiem. Osolić, oprószyć pieprzem i papryką, odstawić na godzinę. Rozgrzać na patelni oliwę i smażyć bitki obustronnie po 30-40 sekund. Zlać oliwę do rondla, dodać liście laurowe, pokrajany w drobną kostkę seler, czosnek, tymianek, pomidory w ćwiartkach, czerwone wino oraz bulion, otrzymany z połowy kostki, rozpuszczonej w połowie szklanki wody. Dusić ok. 15 minut. Pomiędzy 2 bitki włożyć po plasterku boczku, spiąć dwiema wykałaczkami, ułożyć w rondlu i dusić, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć bitki, przełożyć na żaroodporny półmisek. Sos z duszenia przetrzeć przez sito i polać bitki; na każdej położyć trochę przecieru pomidorowego i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Podawać z makaronem spaghetti, kluskami kładzionymi lub ryżem oraz zestawem surówek albo zielona sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę […]
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]