Składniki
- 1,2 kg pręgi końskiej
- 1,2 kg pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- cząber
- kminek
- kolendra
- bazylia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem smażyć. Do mięsa dodać obrane ze skórki pomidory, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać roztartymi, suszonymi bazylią, cząbrem i kminkiem. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę […]
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]