Składniki
- 1,2 kg pręgi końskiej
- 1,2 kg pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- cząber
- kminek
- kolendra
- bazylia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem smażyć. Do mięsa dodać obrane ze skórki pomidory, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać roztartymi, suszonymi bazylią, cząbrem i kminkiem. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]