Składniki
- 2,1 kg udźca końskiego
- 10 dag smalcu
- 2/3 szklanki śmietany (18%)
- 5 dag mąki pszennej
- kilka grzybów suszonych
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- pieprz
- sól
Zalewa (bejca) na 5 kg mięsa:
- 5 szklanek wody
- 40 dag cebuli
- 4 szklanki octu (6%)
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać wodę, przyprawy, cebulę z zalewy, grzyby suszone i wszystko razem dusić, skrapiając zimną wodą. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki. Dodać śmietanę oraz odrobinę zalewy, do smaku. Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody, kluskami kładzionymi lub kopytkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Umyte mięso osuszyć i zmielić, stosując największe oczka w maszynce. Obrane i pokrojone cebule zrumienić na oliwie. Dodać mięso i […]