Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 12 dag boczku lub słoniny
- 8 dag tłuszczu
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 25 dag ogórków kwaszonych
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. Układać na plastrach mięsa boczek i ogórka, zawinąć i obwiązać nitką. Zrazy oprószyć mąką oraz solą, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Wyjąć zrazy, sos podprawić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]