Składniki
- ½ kg krzyżowego lub łopatki końskiej
- marchew
- pietruszka
- ½ główki kapusty włoskiej
- seler
- por
- cebula
- kalarepa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso oczyścić i zeskrobać stopniowo szerokim nożem. Wyrobić z przyprawami, formować okrągłe, płaskie klopsiki. Oczyszczone jarzyny pokrajać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 10-20 minut. Klopsiki wkładać na wrzący wywar i gotować 15 minut. Podawać z ziemniakami w mundurkach i zestawem surówek. Jest to doskonałe danie dietetyczne.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie […]
- Opłukane i osuszone mięso pokrajać w paski. Warzywa – z wyjątkiem kapusty – w talarki. Wrzucić mięso do wrzącej osolonej […]