Składniki
- 1 kg antrykotu końskiego
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 10 dag masła
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy opłukane i osuszone mięso pokrajać w małe kostki, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie mięso obsmażyć na łyżce masła. Pozostałe masło zasmażyć z mąką i rozprowadzić bulionem, dodać musztardę, ziele angielskie i pieprz, wymieszać i zagotować, dodać śmietanę. Do tak przygotowane sosu włożyć mięso i gotować przez 2-3 minuty. Podawać natychmiast z makaronem lub ryżem na sypko oraz sezonowymi surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]