Składniki
- 1½ kg łopatki końskiej
- szklanka bulionu mięsnego
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 5-6 średnich pieczarek
- 4 plastry wędzonego boczku
- łyżka startego parmezanu
- 2 cebule
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu na oliwie na silnym ogniu. Dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion i dodać poszatkowane cebule oraz połówki pieczarek. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Ostudzić, wlać czerwone wino. Trzymać na płytce ok. 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przełożyć do małych żaroodpornych naczyń. Posypać parmezanem, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Posypać natką pietruszki. Podawać z frytkami, brukselką pod beszamelem oraz zielonym groszkiem, z tartą bułką przyrumienioną na maśle.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]