Składniki
- 1½ kg łopatki końskiej
- szklanka bulionu mięsnego
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 5-6 średnich pieczarek
- 4 plastry wędzonego boczku
- łyżka startego parmezanu
- 2 cebule
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu na oliwie na silnym ogniu. Dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Wlać bulion i dodać poszatkowane cebule oraz połówki pieczarek. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Ostudzić, wlać czerwone wino. Trzymać na płytce ok. 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przełożyć do małych żaroodpornych naczyń. Posypać parmezanem, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Posypać natką pietruszki. Podawać z frytkami, brukselką pod beszamelem oraz zielonym groszkiem, z tartą bułką przyrumienioną na maśle.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso pokroić na niezbyt grube plastry, a następnie obsypać przyprawami. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę. […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]