Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 3 łyżki smalcu
- mała kapusta
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka octu
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier i przygotować karmel. Kapustę poszatkować, wrzucić na karmel i smażyć, aż zbrązowieje. Zlać smalec na patelnię, dodać łyżkę nowego tłuszczu i włożyć mięso. Zrumienić ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę doprawić do smaku solą i octem. Przełożyć na jedną stronę rondla, na drugą włożyć mięso – tak, aby kapusta nie pomieszała się z mięsem. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220°C. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną oraz zimnym piwem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić […]