Składniki
- 1½ kg ozora końskiego
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- 3 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
Sos
- ½ szklanki majonezu
- 2 jajka
- łyżka musztardy
Sposób przygotowania
Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać umyte warzywa oraz przyprawy; gotować następne 30 minut. Wyjąć, ostudzić, pokrajać w plastry. Przygotować sos: jajka ugotować na twardo i poszatkować, wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Plastry ułożyć na półmisku, zalać sosem. Podawać z białym pieczywem, kwaszonym ogórkiem, korniszonami, grzybami marynowanymi lub zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Opłukane i osuszone serce pokrajać w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące, smażyć na margarynie na patelni. Cebulę poszatkować, […]
- Wątrobę pokrajać na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć 2-3 […]
- W rondelku stopić masło. Kłaść oczyszczone z powięzi i błon płaty wątroby, smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć do […]