Składniki
- 1 kg łaty lub pręgi końskiej
- ½ kg pomidorów
- 25 dag strąków zielonej papryki
- 20 dag cebuli
- 8-10 dag smalcu
- ½ łyżeczki ostrej zmielonej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę, natrzeć posiekanym czosnkiem, dodać drobno pokrajaną cebulę i przesmażyć na smalcu. Podlać wodą, dodać zmieloną paprykę i dusić 60 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną zieloną paprykę i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kładzionymi kluseczkami lub kaszą oraz sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć pokrajać na płaty w poprzek włókien i zbić starannie tłuczkiem maczanym w […]
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać […]