Składniki
- 1 kg łaty lub pręgi końskiej
- ½ kg pomidorów
- 25 dag strąków zielonej papryki
- 20 dag cebuli
- 8-10 dag smalcu
- ½ łyżeczki ostrej zmielonej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę, natrzeć posiekanym czosnkiem, dodać drobno pokrajaną cebulę i przesmażyć na smalcu. Podlać wodą, dodać zmieloną paprykę i dusić 60 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną zieloną paprykę i pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kładzionymi kluseczkami lub kaszą oraz sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]