Składniki
- 40 dag karkówki końskiej
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 duże ogórki
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- mąka pszenna
- ½ szklanki śmietany (18%)
- oliwa
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- papryka
- łyżeczka przyprawy maggi
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), wydrążyć środki, napełnić farszem i panierować z obu stron w mące. Na rozgrzanej oliwie smażyć ogórki na złoty kolor z obu stron. Do rondelka wlać wino, włożyć ogórki i trzymać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C. Dodać śmietanę; jeżeli sos będzie zbyt rzadki, zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem na sypko, surówką z pomidorów oraz owoców – ananasa lub brzoskwini.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. […]
- Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami, oprószyć mąką i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie skropić wodą […]