Składniki
- 8 dużych pomidorów
- 30 dag karkówki końskiej
- 15 dag słoniny
- łyżka oliwy
- cebula
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- masło
- ostry żółty ser
- bazylia
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą włożyć wszystkie składniki, dodać wydrążone środki pomidorów, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć 10-15 minut. Ostudzić. Nadziać farszem pomidory. Włożyć do rondla, podlać winem i gotować 10 minut. Wystający z pomidorów farsz posypać tartym ostrym serem i położyć wiórki masła. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Podawać z ryżem na sypko i surówką z kwaszonej kapusty lub kwaszonym ogórkiem albo grzybkami w occie.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć pokrajać na płaty w poprzek włókien i zbić starannie tłuczkiem maczanym w […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć […]