Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- 25 dag solonej słoniny
- 3 parówki
- 3 cebule
- 3 łyżki przypraw (majeranek, bazylia, kminek, rozmaryn)
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Parówki obrać z osłonek, pokrajać w plasterki, cebule w talarki, słoninę w plasterki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, słoninę, cebulę, parówkę, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na grillu 8-10 minut. Podawać posypane przyprawami i solą, z ziemniakami purée i ogórkiem kwaszonym.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]