Składniki
- ½ kg koniny (rostbef, krzyżowa, antrykot)
- 20 dag cukini
- strąk papryki czerwonej
- strąk papryki żółtej
- 8 dag wędzonego boczku
- pieprz
- sól
Sos
- szklanka kwaśnej śmietany
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostki o boku 3 cm. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Cukinię umyć i pokroić w talarki grubości 1 cm. Boczek pokroić w plasterki. Mięso, boczek i warzywa powbijać na przemian na szpadki szaszłykowe, przyprawić solą i pieprzem, po czym opiekać na grillu. Zanim usmażą się szaszłyki należy przygotować sos czosnkowy: cebulę obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do śmietany. Całość doprawić pieprzem. Szaszłyki podawać z ryżem i sosem w sosjerce.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]