Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 25 dag słoniny wędzonej
- 3 cebule
- 3 pomidory
- 3 łyżki przypraw (bazylia, pieprz, szałwia)
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kostki o boku 4 cm, posypać przyprawami i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w talarki, pomidory w krążki, zaś słoninę w plasterki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, krążek cebuli, plaster słoniny, krążek pomidora, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Piec na grillu 8-10 minut. Podawać z ryżem na sypko i ogórkiem kwaszonym.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]