Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- 2 cebule
- 3 pomidory
- strąk zielonej papryki
- 5 dag słoniny
- 6 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- papryka ostra zmielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebule obrać, opłukać, pokroić w grube talarki. Słoninę pokroić również w plasterki 3×3 cm. Pomidory umyć i pokroić na grube plastry. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na pół. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Na szpadki szaszłykowe nadziewać mięso na przemian ze słoniną, pomidorami, papryką, cebulą i pieczarkami. Oprószyć papryką. Piec na ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podawać z ryżem na sypko, przyprawionym ziołami.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]
- Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]