Składniki
- 20 dag polędwicy końskiej
- 20 dag wędzonego boczku surowego
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około 2 cm. Cebulę pokroić w talarki. Pokrojone mięso obficie skropić sokiem z cytryny i olejem, odstawić na 10 minut. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, boczek, paprykę, cebulę. Piec na ruszcie, aż mięso uzyska złoty kolor. Gorące szaszłyki można ewentualnie owijać plastrami ostrego żółtego sera i poczekać, aż ser się nieco stopi.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso […]
- Mięso umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zalać marynatą z oleju, wina oraz soku z cytryny. Dodać pokrojony w […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w […]