Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 6 plastrów ananasa ( z puszki)
- 12 oliwek nadziewanych papryką
Marynata
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso pokroić w równą kostkę, ułożyć w salaterce, zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na noc lub co najmniej na 3-4 godziny. Wyjęte z marynaty mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe na przemian z oliwkami i kawałkami ananasa. Piec na ruszcie lub na oleju po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia skrapiać marynatą. Po upieczeniu posolić. Podawać z ryżem na sypko.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso […]
- Przygotować zalewę: czosnek obrać zmiażdżyć i połączyć z olejem oraz octem. Mięso i boczek umyć, osączyć i pokroić w dużą […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]