Składniki
- 60 dag wątroby ze źrebięcia
- 5 dag masła
- 5 dag smalcu
- 2-3 cebule
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Wątrobę pokrajać na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć 2-3 minuty z każdej strony (wątroba powinna być przysmażona z zewnątrz i półsurowa w środku). Cebulę pokrajać w plastry, włożyć na patelnię, zeszklić. Przełożyć wątrobę do rondelka, dodać cebulę. Podlać odrobiną wody, dodać masło. Trzymać w piekarniku nagrzanym do 160-170°C przez 10 minut. Przed podaniem posypać wątrobę solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Jako surówka może być zielona sałata ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Opłukane i osuszone mięso udusić z boczkiem, obraną i posiekaną cebulą, grzybami oraz koncentratem. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego […]
- Opłukane i osuszone mięso udusić ze słoniną i cebulą, podlewając wodą. Bułkę pokrajać w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać bułkę, […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut, po czym zdjąć skórę, dodać umyte warzywa oraz przyprawy; […]