Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 12 dag boczku lub słoniny
- 8 dag tłuszczu
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 25 dag ogórków kwaszonych
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. Układać na plastrach mięsa boczek i ogórka, zawinąć i obwiązać nitką. Zrazy oprószyć mąką oraz solą, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Wyjąć zrazy, sos podprawić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą, […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać w cienkie paski, długości ok. 4 cm. Podobnie postąpić z boczkiem, który przyrumienić w rondlu […]