Składniki
- 40 dag pręgi lub łaty końskiej
- 10 dag słoniny
- 2 dag suszonych grzybów
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 15 dag parmezanu
- szklanka wina białego wytrawnego
- 25 dag kukurydzy z puszki
- łyżka masła
- zmielona papryka
- tymianek
- rozmaryn
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną cebulę oraz czosnek utarty z solą; smażyć 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlać wino, potrzymać 20 minut na płytce na średnim ogniu. Ułożyć na żaroodpornym półmisku osączone ziarno kukurydzy, nałożyć obsmażone mięso, posypać startym ostrym serem i wiórkami masła; wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i zapiec przez 15-20 minut. Podawać z zestawem surówek albo marynowanymi grzybami, kwaszonym ogórkiem lub korniszonami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Pieczarki oczyszczone pokroić w średnią kostkę, obraną cebulę w drobną kostkę. Dusić razem na maśle, do odparowania wody, odstawić do […]