Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub płaskim nożem uformować 5 okrągłych, płaskich sznycli. Panierować je w mące i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obydwu stron. Przenieść sznycle do rondla, położyć na każdym po 2 suszone śliwki, dodać masło i czerwone wino, dusić przez 20 minut. Sznycle wyłożyć na półmisek, sos przetrzeć przez sito i polać sznycle. Podawać z kluskami kładzionymi, ryżem na sypko lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek albo kwaszoną kapustą na gorąco.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- W rondlu o grubym dnie stopić masło. Cebulę poszatkować, włożyć do rondla, zeszklić, dodać 4-5 łyżeczek wody. Oczyszczone pieczarki pokrajać […]
- Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]