Składniki
- ½ kg zrazowej lub łopatki końskiej (bez kości)
- 4 łyżki smalcu
- 2-3 cebule
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka dżemu morelowego
- curry
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wraz z mięsem skropić wodą i udusić do miękkości. Miękkie mięso wyjąć, pokroić ukośnie w poprzek włókien na porcje. Sos z duszenia przetrzeć przez sito, wymieszać z opłukanymi rodzynkami, keczupem i dżemem. Doprawić do smaku, zalać mięso i dusić 3-4 minuty na małym ogniu. Podawać z ziemniakami z wody i zielona sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać […]