Składniki
- 1½ kg ozora końskiego
- 1 kg cebuli
- 3 pomidory
- 2 szklanki czerwonego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- 3 ziarnka czarnego pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- estragon
- sól
Sposób przygotowania
Do wrzącej osolonej wody włożyć opłukany ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórę, dodać obrane i umyte warzywa i przyprawy, gotować następnie 30 minut. Wyjąć, ostudzić, pokrajać w plastry. Przygotować mus: cebulę, pomidory, wino, czosnek oraz estragon włożyć do rondelka i gotować 60-90 minut, podlewając od czasu do czasu łyżką przegotowanej wody. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą. Ułożyć plastry ozora na półmisku, zalać uprzednio przygotowanym musem, wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać na zimno, z białym pieczywem, masłem, surówką z pomidorów oraz czerwonym, wytrawnym winem.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]
- Opłukane i osuszone serce pokrajać w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące, smażyć na margarynie na patelni. Cebulę poszatkować, […]
- Wyszorowany szczoteczką ozór opłukać w wodzie, usunąć gruczoły śluzowe. Przyprawy zmieszać, wymieszać z solą, saletrą i cukrem. Połowę mieszaniny wetrzeć […]