Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 10 dag słoniny paprykowanej
- łyżka oliwy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- papryka słodka
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną w drobną kostkę słoninę, dodać dużo zmielonej papryki, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, podprawić mąką. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem, surówką z pomidorów lub sałatką węgierską z papryki.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Z opłukanego i osuszonego mięsa wykrajać 8 plastrów mięsa. Pobić dokładnie na wilgotnej desce maczanym w wodzie tłuczkiem. Osolić, oprószyć […]
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wraz z mięsem skropić wodą i udusić do […]
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę […]